Nice’deki üçüncü günümüzü Grasse ve Cannes’a ayırıyoruz. Nice’den Grasse’a tren ile 10,10 Euro’ya aldığınız biletle yaklaşık bir buçuk saatte ulaşabilir ya da bizim de Grasse’a giderken tercih ettiğimiz gibi Albert1er durağından kalkan 500 no’lu otobüsleri kullanabilirsiniz. Biletinizi otobüsün içinden 1,5 Euro’ya alabilirsiniz, endişe etmeyin. (ki bu bölgedeki tüm otobüsler için geçerli.) Ayrıca otobüs saatlerine bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
Grasse, 17. yüzyıldan bu yana dünyanın parfüm başkenti. Yaklaşık 51.000 kişilik nüfusunun 3.000’i parfüm sektöründe çalışıyor. Ayrıca dünya parfüm endüstrisinin %10’luk hacmi ve Fransa’nın parfüm aromasının %67’den fazlası da buradan sağlanıyor. Grasse’ın yerli halkı, kuşaklardır baba mesleği olarak bu işi yapıyor.
Ayrıca Meryem Uzerli ve Murat Yıldırım’ın başrollerini oynadığı “Gecenin Kraliçesi” dizisinin bazı bölümleri ile “Koku: Bir Katilin Hikâyesi” filminin de bu güzel kentte çekildiğini söyleyip, gelelim Grasse’da bizim neler yaptığımıza… Otobüsten indikten sonra terminalin içindeki turist ofisinden kentin haritasını alıyoruz ve ilk durağımız olan Uluslararası Parfüm Müzesi’ne (Musee International de la Parfumerie) doğru yürümeye başlıyoruz. Giriş ücreti 4 Euro olan müzede Eski Çağ, Orta Çağ, modern ve çağdaş dönemler şeklinde parfümün tarihsel sürecini inceliyoruz. Ayrıca Grasse’da çiçeklerin yetiştirilmesinden parfüm esanslarına dönüşünceye kadarki süreç de ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor. Bu arada hangi ülkeden hangi bitkiyi aldıklarını gösteren haritada Türkiye’yi görmek bizi heyecanlandırıyor. Grasse’da kullanılmak için Türkiye’den de gül ve kasnı otu (galbanum) alınıyormuş.
Müzenin duvarlarını şişelerin üzerindeki parfüm etiketleri süslüyor. |
Bitkilerin yetiştirildiği sera ortamı |
Serada bitkileri yakından incelediğim doğrudur :) |
Parfüm şişelerinin zaman içerisindeki değişimi |
Unutulmaz Fransız Kraliçesi Marie Antoinette’in seyahatleri sırasında yanından ayırmadığı parfüm çantası |
Çiçek ve meyve kokularını koklayabildiğimiz makine |
Ömer, müzedeki tüm kokuları deniyor :) |
Yaklaşık bir saatte gezdiğimiz müzeden ayrılmadan önce parfüm, sabun ve aromatik yağların satıldığı hediyelik eşya dükkanına uğruyoruz. Burası da güzel kokular konusunda müzeyi aratmıyor. Biz buradan alışveriş yapmıyoruz. Hakkımızı, daha önce de bahsettiğim 1849 yılında kurulmuş olan Fragonard mağazasına saklıyoruz.
Her sene bir çiçeği yılın çiçeği seçip parfüm, krem, sabun ve yağlarını ön plana çıkarıyorlar. Bu senenin çiçeği “İris”. Biz de iris aromalı parfüm ve kremlerimizi buradan alıyoruz. Tabii yalnızca iris değil, yaseminden lavantaya kadar içeride muhteşem kokular var.
Fragonard mağazası |
Parfüm alışverişimizi de yaptıktan sonra eski kentin taş binalarla çevrelenmiş dar sokaklarında dolaşıyoruz.
Grasse sokakları |
Grasse sokakları |
Sokaklarda dolaşarak Grasse’ın yüksek kısmına inşa edilmiş Notre-Dame-du-Puy Katedraline gidiyoruz. Bu katedral, 13. yüzyılın ortalarında Gotik tarzda yapılmış.
Notre-Dame-du-Puy Katedrali |
Katedralin yakınındaki Morts Anıtı (Monument aux Morts) |
Katedralin sol tarafındaki yoldan panoramik olarak tüm bölgeyi görebileceğimiz yere gidiyoruz. Parfüm esanslarının üretiminde kullanılan çiçek tarlalarının ve yamaçlarda ağaçların arasındaki evlerin olduğu panoramik manzaranın tadını çıkarıyoruz.
Panoramik görüş alanının olduğu yerde Parfümlü Bahçe (Sieste Parfumée) olarak bilinen ve parfüm kokuları eşliğinde şezlonglarda uzanıp kitap okuyabileceğiniz ya da dinlenebileceğiniz bir alan var. Biz kasım sonunda burada olduğumuzdan Parfümlü Bahçe kullanıma kapalı. Güzel bir havada Grasse’da olursanız buraya mutlaka uğrayın.
Bizim gittiğimiz zaman kapalı olan Parfümlü Bahçe (Sieste Parfumée) |
Parfümlü Bahçe’nin olduğu meydanın hemen yanında belediye binası (Hotel de Ville) var. |
Belediye binasının bahçesi |
Yazın Poissonnerie Meydanı’nda (Place de la Poissonnerie) krep keyfi yapabilirsiniz. |
Sokaklarında parfüm, lavanta ve sabun satan küçük küçük dükkanların olduğu Grasse’a mutlaka bir yarım gün ayırmalısınız. Sokaklarında güzel kokular eşliğinde kaybolacağınız bu bakir coğrafyada huzuru iliklerinize kadar hissedecek ve hiç ayrılmak istemeyeceksiniz.
Biz de her ne kadar biraz daha kalmak istesek de, programımızın öğleden sonraki kısmı olan Cannes’a gitmek için otobüs terminaline geri dönüyoruz. Sırada Cannes var :)
Güney Fransa'daki diğer gezi notları:
Marsilya gezi notları için tıklayınız.
Aix-En-Provence gezi notları için tıklayınız.
Nice gezi notları için tıklayınız.
Eze Köyü gezi notları için tıklayınız.
Monaco Prensliği gezi notları için tıklayınız.
Güney Fransa'daki diğer gezi notları:
Marsilya gezi notları için tıklayınız.
Aix-En-Provence gezi notları için tıklayınız.
Nice gezi notları için tıklayınız.
Eze Köyü gezi notları için tıklayınız.
Monaco Prensliği gezi notları için tıklayınız.
Harika bir gezi olmuş ;)
YanıtlaSilTeşekkürler :)
YanıtlaSil